Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nya högtalare sprakar, hjälp!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nya högtalare sprakar, hjälp!

    Tjenare! Köpte nyss ett par JBL GTO938, installerade dessa tillsammans med stereon som även den är nyinköpt, en clarion om det kan vara till någon nytta!

    Efter installationen hör man över en viss gräns av volym ett tydlig sprakande och oklarhet i ljudet, på kanske hälften av tillgänglig volym. Vad kan detta bero på? Dålig jord? Exakt samma fel på de gamla högtalarna i fram kan tilläggas, som såg hela ut.

  • #2
    Re: Nya högtalare sprakar, hjälp!

    Mät på stereons plus och minus vilken spänning det är när du spelar musik på ungefär halva volymen, försök att mäta så nära stereon som möjligt. Det kan vara dålig kontakt i någon av kablarna, men det kan också vara så att stereon helt enkelt börjar ge ut dåligt ljud när man kommer lite över halva volymen.

    En sak man får tänka på är att JBL GTO938 har 2 Ohms impedans, då är det inte säkert att stereon orkar med riktigt utan den ger kanske ut dåligt ljud vid lägre volym än när man har högtalare med 4 Ohms impedans.

    Vad hette de gamla högtalarna, märke och modellnamn?

    Comment


    • #3
      Re: Nya högtalare sprakar, hjälp!

      Helt klart, det ska jag mäta imorgon!
      Det är ett par 3.5 tums koaxialer från clarion, kan dessa vara med 4 Ohms impedans? Det kan alltså bero på att de nya högtalarna är lämpade att sitta efter ett slutsteg förslagsvis, som klara högre lägre impedans?

      Noterade även förut att kabeln från batteriet till stereon inte var alls tjock, kan detta påverka kraften och kvalitén till högtalarna?
      Kan mindre kraft till huvudenheten lika med sämre ljudkvalitet?

      Tack i förhand

      Comment


      • #4
        Re: Nya högtalare sprakar, hjälp!

        Jag skulle nog tro att dina gamla högtalare hade 4 Ohms impedans. Mindre kraft till stereon (dvs spänningsförluster pga klena kablar eller dålig kontakt) ger sämre ljudkvalitet, speciellt när stereon belastas ordentligt med en lägre impedans.

        Men det kan också vara så att stereon helt enkelt inte riktigt är gjord för att driva 2 Ohm och på så sätt inte orkar ge ut så bra ljud som man önskar trots rätt dimensionering av kablar.

        Comment


        • #5
          Re: Nya högtalare sprakar, hjälp!

          De gamla högtalarna hade exakt samma problem, sprakar och har sig vid högre volym. Samma sak med de innan dessa, därav byte av stereo.

          Okej, då kanske ett byte av kablar mellan batteriet och stereon inte skulle sitta helt fel! Tack för hjälpen, på återseende!

          Comment

          Working...
          X